Ultra svátek fotbalu s pražskou Slavií je za námi, Hanáci přepínají na Vlašim

Nádherné, impresivní, výjimečné. Takový svátek fotbalu si Kroměříž opožděně ke 120-ti letům výročí od založení fotbalu zasloužila. Pracovité vedení klubu, hráči, realizační tým, drtivá většina přidává hodnotu až po svém zaměstnání. A Slavia Praha se na stadionu Jožky Silného představila jako vysoce profesionální a společensky vyspělý tým., klobouk dolů před všemi, dlouho tady nic lepšího nebylo a bude těžké to překonat.
SK Hanácká Slavia Kroměříž
středa 27.9.2023
0:2
(0:1)

Diváci: 4197
SK Slavia Praha
Gergela – Vyhlíd, Zavadil, Matoušek (C) (73. Tiahlo), Stoklásek – Houser, Jeleček (59. Gonçalves) – Jaroň (73. Chukwudi), Cupák, Červenka (59. Dočkal) – Chwaszcz (79. Fulnek). Náhradníci: Dostál – Oulehla. Trenér: Bronislav Červenka
Kolář – Tomič (89. Douděra), Vlček, Kačaraba, Dumitrescu – Masopust (89. Schranz), Ogungbayi, Wallem, Jurásek (89. Koffi) - Tecl (80. Tijani), Chytil (59. van Buren). Náhradníci: Sirotník – Zafeiris. Trenér: Jindřich Trpišovský
Branky: 36. Jurásek, 56. Chytil ŽK: 45. Jaroň (KRO), 77. Gonçalves (KRO) Rozhodčí: Volek – Caletka, Hurych

Komentář

Po losu domácího poháru MOL Cup ze středy 13.9.2023 panovala v klubu celková spokojenost, kdy jsme utkání měli hrát na domácím stadionu a přivítat na něm prvoligový tým SK Dynamo České Budějovice. Losování 3. kola MOL Cupu se však opakovalo kvůli chybě FAČR při nasazení týmů, na nedodržení rozpisu soutěže si stěžovala FC Zbrojovka Brno. Losování bylo prohlášeno za neplatné. Páteční opakovaný los dopadl pro Hanáky ještě lépe. Na Stadion Jožky Silného zavítala SK Slavia Praha. Tento tradiční klub není nutno příliš představovat. Jedná se o zvučné jméno, které svou kvalitou patří do top týmů v Česku, ale díky skvělým výkonům i v Evropě. Po sportovní stránce se tak hráči Hanáků utkali s tím nejlepším, co naše země nabízí. Tento fotbalový svátek byl také dodatečným dárkem našemu klubu, který v létě oslavil 120. let od svého založení.

Hosté měli v nohou náročné nedělní derby pražských S, ale díky obřím rozměrům svého kádru to pro ně neměl být problém, navíc do třetího kola poháru šli jako nasazení bez nutnosti absolvovat přechozí kola. Domácí tým se pohárem k tomuto nesmírně atraktivnímu souboji doslova probojoval výhrou po prodloužení v Brně-Bohunicích a poté těsnou výhrou na půdě divizního Strání. Podrobnosti z těchto zápasů jsou uvedeny zde.

Před samotným zápasem udělalo vedení a členové domácího klubu maximum proto, aby byla na stadionu Jožky Silného co největší možná kapacita a co se týká organizace a PR, tolik nápadů a obětavosti zaměstnanců a dobrovolníků snad nepamatujeme. A stálo to všechno za to. Nádherné až letní počasí, plný stadion, parádní atmosféra, svátek fotbalu. Natěšení domácí funkcionáři, hráči, realizační tým, diváci od nejmenších až po zralé důchodce, spousta parterů, hostů a významných osobností včetně starosty Města Kroměříže, zástupců krajského úřadu, fotbalové asociace ČR a jiných institucí, domácí fanklub, snad celá členská základna hráčů a trenérů mládežnických týmů HS na speciálně postavené tribuně a k tomu všemu neskutečně profesionální a vstřícní hráči, realizační tým a vedení Slavie Praha, sofistikovaní a početní fanoušci tohoto klubu, prostě reklama na fotbal, až to chvělo u srdce.

Nutno přiznat, že samotný zápas se nesl spíše v opatrném duchu a tempu, nikdo se nechtěl zranit, přeci jen oba týmy čekají další náročné boje ve druhé či první FORTUNA lize. Ale to neznamená, že se hrál špatný fotbal. Spíše naopak, kvalitní a odpovědné výkony obou celků nedovolili tolik vzruchu před brankou, jak by mnozí diváci čekali, ale mezihra svou kvalitu měla. Pražská Slavie dle očekávání držela častěji míč na svých kopačkách a trpělivě hledala místo v obranném bloku domácích. Díky pružné hře Hanáků to dlouho nevypadlo na nějaké přímé nebezpečí, ale kvalita hostů se přeci jen prosadila ve 36.minutě. Matěj Jurásek si zaběhl na přesný pas stopera Tarase Kačaraby, vynikajícím prvním dotykem si míč sklepl před sebe do vápna a nekompromisním prudkým zakončením levačkou přesvědčivě zavěsil na 0:1. To byla prakticky jediná nebezpečná akce prvního poločasu.

Také do druhé půle dle očekávání vstoupila lépe Slavie z Prahy. I když si nevypracovala moře šancí, tak dokázala být nebezpečná a udeřit v pravý čas. Ve 48. minutě zachránilo Gergelu břevno po střele zpoza vápna nejlepšího hráče na hřišti Matěje Juráska a od břevna se míč odrazil na brankovou čáru a poté zpět do hřiště. První vážnou akci domácích přinesla 50.minuta, když si na míč za obranu zaběhl Marek Jaroň, potáhl k lajně a prudkým centrem před bránu hledal nabíhajícího Chwaszcze, jemuž chyběly ve skluzu jen centimetry, aby dotlačil míč za Koláře. Poté to zkoušel technickým obstřelem Bolu Ogungbayi, ale Gergelovu bránu těsně minul. To v 56. minutě se už hostům vedlo lépe. Tačaraba stejně jako při prvním gólu založil akci, Tecl dal dopředu na Chytila, který si pohotově obhodil míč přes bránícího stopera domácích až do vápna odkud prudkou křížnou střelou do dolního rohu branky domácích rozvlnil síť. Tímto rozparádil kotel pražanů, který operoval právě za brankou, do které skóroval. Podobnou akci předvedli hosté v 62. minutě, ale Mick Van Burena vychytal výborný Gergela. V 66.minutě mohli domácí snížit. Po rohovém kopu na přední tyči hlavičkoval Cupák, ale Kolář vytáhl famózní zákrok a míč vytáhl na břevno. Následovala série nebezpečných rohových kopů Hanáků, ale hosté se štěstím vše odvrátili. V 75. minutě se opět vytáhl domácí brankář Gergela, který nohou zneškodnil šanci aktivního Ogungbayi. Za chvíli na to zneškodnil domácí brankář včasným vyběhnutím a vypíchnutím míče šanci stejnému hráči. A v 82.minutě si domácí brankář poradil i s prudkou střelou Juráska, která ale nebyla tak umístěná, jak by si nadějný klenot pražské Slavie představoval. Do konce zápasu se už nic podstatného neudálo a hosté si tak dle předpokladů vybojovali postup do dalšího kola MOL Cupu, k čemuž mu srdečně blahopřejeme. Domácí tým proti ultra favoritovi obstál se ctí, ale nyní již přemýšlí nad tím, jak doma v sobotu v dalším kole F:NL vyzrát nad nebezpečnou Vlašimí, která ještě ve druhé lize neokusila hořkost porážky.

Všem divákům děkujeme za nádhernou a historicky rekordní návštěvu, aktérům utkání za výkon a všem okolo organizace na stadionu v Kroměříži za přípravu a zabezpečení akce, prostě bez Vás by to nešlo. Přijďte nás prosím podpořit i v dalších bojích druhé ligy, budeme to moc potřebovat, nejlépe už teď v sobotu. Kroměříž si kvalitní fotbal a sport jako takový zaslouží, ruku na srdce, co jiného se tu v takovém měřítku děje. Věříme, že hráči podporu vycítí, pohárový souboj je pozitivně nabil a vše patřičně zúročí. Pražské Slavii pak děkujeme za přínos kroměřížské kopané, fantastickou prezentaci a přejeme úspěch jak v národním poháru tak v evropském poháru a první lize.


Reportáž a fotogalerie externích serverů jsou na:

- Hanáci podlehli pražské Slavii 0:2, v poháru končí. Přišla rekordní návštěva - Kroměřížský deník (denik.cz)

- Matoušek o svátku se Slavií: Překonalo to naše představy. Po poháru šel do práce - Kroměřížský deník (denik.cz)

- Životní zápas Hanáků: Houser má dres Tecla, Cupák konverzoval s Masopustem - Kroměřížský deník (denik.cz)

- Slavia rozdávala v Kroměříži dresy i úsměvy. Ředitel Bílek se díval ze střechy - Kroměřížský deník (denik.cz)

- Oproti derby to byl balzám na duši, užíval si Tecl návrat i pohárový postup - iDNES.cz

- Sparta zvítězila těsně, Slavia pohodlně. V poháru končí další tři prvoligisté - iDNES.cz


Fotogalerie paní Petry Štrofové je zde

Fotogalerie sportovního fotografa Jana Zahnaše je zde

Fotogalerie Týdeníku Kroměřížska je zde


Záznam utkání je na sporttotal.cz zde a sestřih zde


Ohlasy trenérů

Bronislav Červenka: Bylo nádherné vidět plný stadion, ale musím se přiznat, že jsem celou dobu přemýšlel o nejbližším druholigovém zápase doma proti Vlašimi. Koho vystřídat, komu trochu ulevit. Oba týmy hrají podobným stylem. Podobný zápas nás čeká i v sobotu. My jsme si to teď otestovali a já věřím, že nabité zkušenosti nám pomohou i o víkendu. Pohárový zápas kluky stoprocentně posílí, narazili jsme na soupeře obrovských kvalit. I když hosté nebyli v plné síle, většina hráčů dostává šanci, nastupuje v lize nebo dokonce v Evropě. Zápas jsme odehráli s přijatelným výsledkem a se ctí. Kluci hlavně v prvním poločase poznali kvalitu Slavie, která držela balon a my běhali bez míče, což v tomto horkém počasí bylo náročné. Do obdrženého gólu jsme se drželi. Soupeře jsme nepouštěli do vyložených šancí, obrannou fázi jsme dobře zvládali. Bohužel jsme soupeři po velmi jednoduché situaci a nákopu z půlky darovali gól. A směrem dopředu nebyla odvaha ani síla. Věděli jsme, že se Slavií nemůžeme hrát otevřenou hru nahoru a dolů. Tím, jak nám docházely síly, tak si hosté vytvořili několik brankových situací, my jsme útočili jenom sporadicky. Dvě nebo tři zajímavé momenty tam od nás byly, gól jsme však nedali. Je to škoda hlavně kvůli divákům, že do sítě nezapadla Cupákova hlavička. Byl by to takový bonbonek pro lidi. Neříkám, že by to něco změnilo, ale bylo by to určitě zajímavé.

Facebook

čt 9.5.

❤️🤍

st 8.5.

𝐊𝐎𝐍𝐄𝐂 / Dnes zůstávají všechny body ve Varnsdorfu....

st 8.5.

𝐌𝐀𝐓𝐂𝐇𝐃𝐀𝐘 / Zpět do boje o body. Dnes hrají Hanáci...

út 7.5.

Děkujeme Město Kroměříž - oficiální stránka a gratulujeme ročníku 2011...

út 7.5.

Ve středu se Hanáci utkají v rámci 27. kola @fnliga s @fk_varnsdorf. ❤️🤍

po 6.5.

Trénink za námi, další náročný týden před námi....

ne 5.5.

Béčko dnes zvládlo venkovní zápas vítězně a odváží si 3 body....

ne 5.5.

Hanáci, děkujeme za podporu ❤️🤍

ne 5.5.

Béčko dnes odehraje další zápas na půdě TJ - Nedašov. ❤️🤍

so 4.5.

📸 Muži 🆚 @acsparta_cz B ❤️🤍

so 4.5.

𝐊𝐎𝐍𝐄𝐂 / Po bojovném výkonu dnes Hanáci berou bod....

so 4.5.

𝐌𝐀𝐓𝐂𝐇𝐃𝐀𝐘 / Dnes hrají Hanáci ❤️🤍....

Přejít na Facebookový profil ›

Youtube

st 11.10.

SK Hanácká Slavia Kroměříž - SK Slavia Praha

st 7.6.

MEZINÁRODNÍ TURNAJ O POHÁR JOŽKY SILNÉHO 2023

ne 7.5.

HANÁCI DO TOHO!

pá 20.5.

Nová identita

po 11.4.

MEZINÁRODNÍ TURNAJ O POHÁR JOŽKY SILNÉHO - los

út 1.6.

Den dětí (2021)

čt 13.5.

10 let od poháru (5. díl)

st 12.5.

10 let od poháru (4. díl)

st 12.5.

10 let od poháru (3. díl)

po 10.5.

10 let od poháru (2. díl)

ne 9.5.

10 let od poháru (1. díl)

čt 11.3.

Fanshop

Přejít na Youtube kanál ›

Rozhovory

po 13.11.

Rozhovor Deníku.cz s Markem Jaroněm

Střelec vítězné branky Hanáků z posledního zápasu odpovídal na dotazy redaktora Libora Kopla

út 7.11.

Rozhovor Deníku.cz s Petrem Zavadilem

Jeden z nejlepších hráčů Hanáků odpovídal na dotazy redaktora Libora Kopla

st 1.11.

Rozhovor Deníku.cz s Martinem Ondou

Trenér Martin Onda podal první komentáře k převzetí druholigové Hanácké Slavie a odchodu z divizního FC Strání

po 30.10.

Rozhovor Deníku.cz s Karlem Heinzem

Sportovní ředitel Karel Heinz odpověděl na první dotazy regionálního serveru denik.cz ohledně angažování nového trenéra Martina Ondy

Všechny rozhovory ›